Více informací
Zelená wasabi bylinka je docela nízká rozložitá rostlina, která se pěstuje zejména v Japonsku pro svůj oddenek, který se dále najemno strouhá nebo mixuje. Ve volné přírodě Japonska můžeme wasabi najít v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček. Roste spíše v chladnějších hornatých oblastech.
Je mrazuvzdorná od -6 °C do -12 °C, můžeme pěstovat jako přenosnou rostlinu na stinném stanovišti.
Jak používat? Oddenek wasabi se odřízne i s listy, ty jsou výtečné v salátech nebo jako zeleninová příloha k masu. Mladé listy uprostřed listové růžice jsou jemné, velmi mírně ostré – třeba jako řeřicha. Starší větší listy jsou kořeněné a velmi pikantní. Oddeněk se umyje a může se strouhat nebo mixovat na pastu. Protože se velmi rychle uvolňují aromatické látky, strouháme jen tolik, kolik zkonzumujeme. Zbytek oddenku zabalíme do fólie do lednice, jako křen nebo zázvor. Nastrouhaná hmota je velmi jemná, světle zelené barvy a velmi velmi ostré chuti! Chuť ostrosti se po polknutí rychle ztrácí, není to jako u feferonek. Máme tedy vyrobené pravé domácí „Oroshi Wasabi“ – tedy pravé japonské wasabi. Můžeme tak překvapit přátele a připravit delikátní pokrmy.
Léčivé účinky: Obsahuje látky, které se žvýkáním v ústech štěpí a jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním a chemoterapií. Posiluje imunitní systém. Působí jako přírodní antibiotikum, používá se také k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze...
Dodáváme v květináčích o průměru 9 cm, dobře prokořeněné